Hanigovský považuje argumenty proti zámeru Fecupralu za neodôvodnené

26.04.2010 Prešov

Prešov 26. apríla (TASR) – Argumenty odporcov, ktorí sa stavajú proti vybudovaniu centra zhodnocovania odpadov v areáli spaľovne spoločnosti Fecupral na Jilemnického ulici v Prešove, považuje konateľ spoločnosti Štefan ...
Hanigovský dnes na tlačovej besede v Prešove reagoval na zamietavý postoj mesta, podporený aktivistami z OZ Priatelia Zeme - Spoločnosť priateľov Zeme (SPZ) k realizácii projektu Budovanie nadregionálneho centra pre materiálové a energetické zhodnocovanie odpadov. Samospráva svoj nesúhlas vyjadrila už pred rokom a potvrdila ho pred niekoľkými dňami v rámci nového schvaľovania zámeru.
\"Moderné trendy tretieho tisícročia hovoria o tom, že všetky odpady, ktoré človek ešte môže prostredníctvom technológií zužitkovať buď materiálovo, alebo energeticky, sú ďaleko progresívnejšie ako starý spôsob ukladania odpadov na skládku, \" konštatoval Hanigovský. Tieto technológie podľa neho znižujú objem odpadu a dávajú možnosť získať elektrickú energiu a teplo, ktoré môže byť dodávané do sietí. Takéto zhodnocovanie odpadov je podľa neho najlepším spôsobom, ako minimalizovať ukladanie odpadov na skládkach, ktorých likvidácia môže v budúcnosti spôsobiť veľké problémy.
Na margo vybudovania prevádzky v areáli na Jilemnického ulici uviedol, že podobné zariadenia fungujú vo viac ako 400 mestách v Európe, v mnohých prípadoch sa nachádzajú priamo v centrálnych zónach a sú bezpečné.
\"Takéto technologické zariadenia sú trendom v Európe. Maximálne na špičke je Švajčiarsko, ktoré má vyše 35 takýchto zariadení a myslím si, že Slovensko má čo doháňať, pretože patríme na chvost týchto moderných technológií tretieho tisícročia, \" uviedol Hanigovský.
Aktivity proti tomuto zámeru podľa neho pramenia z nevedomosti ľudí, ktorí sa dôsledne neoboznámili s ich projektom a mali by sa pozrieť na situáciu vo vyspelých krajinách, kde tieto technológie bezpečne prevádzkujú. Ako ďalší príklad uviedol nedávne spustenie prevádzky podobnej technológie v hlavnom meste Japonska.
Hanigovský ďalej povedal, že ich technológia je na špičkovej svetovej úrovni a bude pod prísnym dohľadom úradov, ktoré kontinuálne merajú emisie a vplyv na životné prostredie. Dodal, že je ochotný kedykoľvek s odporcami projektu diskutovať o tejto problematike, za predpokladu, že to bude debata, kde budú predkladané odborné argumenty.
Rovnako nechápe postoj mesta, ktoré by sa malo snažiť, aby získalo možnosť odoberať lacnejšie teplo a elektrickú energiu, ktoré pri zhodnocovaní odpadu vznikajú.
Primátor Pavel Hagyari pred dvoma týždňami pred médiami vyhlásil, že v procese pripomienkovania pri vydávaní integrovaného povolenia mesto na Inšpektorát životného prostredia v Košiciach opätovne zašle negatívne stanovisko v súvislosti s 20-násobným rozšírením kapacity spaľovne. Konštatoval, že si uvedomuje potrebu výstavby takýchto zariadení, nemali by sa však nachádzať v blízkosti obytných zón. Dodal, že potenciálnym problémom by mohla byť doprava odpadu do areálu z iných regiónov a navyše s prevádzkou takéhoto zariadenia nepočíta ani pripravovaná zmena územného plánu.
Predstavitelia mesta i SPZ upozorňovali aj na skutočnosti týkajúce sa požiaru v areáli Fecupralu na jeseň 2008, keď z okolia firmy evakuovali stovky ľudí, pretože sa obávali úniku nebezpečných látok. Merania však takýto únik nezaznamenali. Pri vyšetrovaní sa nepreukázalo samovznietenie a podľa Hanigovského sa potvrdilo úmyselné založenie požiaru neznámou osobou.
 

Vyberte región